Att vara jaktledare är en utmaning likt inget annat, det är inte ett privilegium eller en utmärkelse, uppdraget är endast ett stort ansvar där belöningen vi gott utfört uppdrag är noll.

Jaktledarens uppgift är att bedriva säker jakt, i många jaktlag är även jaktledaren ordförande, kassör, sammankallade, markansvarig, rapporteringsansvarig, matansvarig. Ja jaktledaren tar ofta på sig betydligt fler uppgifter än vad som i grunden krävs. Men det faller sig ofta naturligt då det inte heller är lämpligt att ha en hel organisation för att bedriva nån veckas älgjakt per år.

När jag började jaga hade jag ingen naturlig koppling till något jaktlag, jag ägde ingen mark, ingen i familjen jagade men jag fick följa med min dåvarande svärfar under ett par år som jaktgäst. Som inte bara hade fina jaktmarker utan var kompetent och duktig jägare. När den jakten tog slut så att säga, stod jag där utan jaktlag. Som nybliven, oerfaren jägare hade jag ingen aning om vart jag skulle vända mig, så jag köpte en annons i Östersundsposten.

”Jaktlag sökes”

Ung, intresserad duktig skytt söker jaktlag i Jämtland. Har inga hundar och inget köttanspråk, vill bara jaga.

Förvånad blev jag när telefonen började ringa, inom några dagar hade jag åtta jaktlag att jaga med på hösten. Under ett par år jagade jag med dom flesta av jaktlagen i olika utsträckningar.

Alla jaktlag fungerar olika men alla jaktlag fungerar som jaktledaren. Söp jaktledaren så söp hela laget, va jaktledaren dålig skytt fanns det inga skjutprov, var jaktledaren hundförare var det stora såtar, va jaktledaren passkytt var det många fikapauser. Såklart är man jaktledare över ett gäng alkoholister, femton hormonfyllda nyblivna jägare eller några ”storkarlar”  är det inte helt enkelt.

Är jaktledaren en erfaren jägare, tydlig, vald – ledare, organisatorisk person och ödmjuk människa så kommer jaktlaget att fungera precis likadant. Jag känner en sån jaktledare, han heter Örjan. Tack Örjan för att du är världens bästa jaktledare.

/Karl Högbom @karlhogbom