I helgen var jag och en kompis ute och kollade av några havreåkrar. Efter mycket smygande och lyssnande kunde vi konstatera att vi hade en ensam vuxen gris framför oss och min kompis kunde avlossa ett bra skott. En fin galt låg på den nertrampade plätten i havren. Glada över jaktlyckan bestämmer vi oss för att dra vidare ut i natten och kolla ett sista ställe.

Jag skulle vara skytt nu och vi började smyga fram längs med en grusväg, tyckte det lät för mycket om oss så vi tog av oss skorna och smög fram i bara strumporna. Kommer fram till där grisarna brukar vara och hör att dom är framme. Vinden låg inte perfekt så visste att jag inte hade lång tid på mig innan vi skulle bli upptäckta. Får ett läge och trycker av, men ingen gris ligger kvar på platsen.

Kollar skottplatsen men kan inte se något. Säker på att jag träffade och allt kändes bra när jag tryckte av. Fortsätter leta tecken på träff, men hittar inget. Bestämmer oss för att åka hem och hämta Sia, min terrier som är duktig på att spåra. När vi hoppar in i bilen och ser att klockan är halv fyra så bestämmer vi oss för att det är bättre att invänta morgonljuset som snart kommer. Åker hem och försöker sova lite, men tankarna snurrar, men är ändå rätt säker på att den borde ligga. Slumrar till lite grann och vaknar och ser att det ljusnat.

Tar med mig en kopp kaffe och Sia och beger mig till skottplatsen. Sia tar spåret där vi trodde grisen sprang in och efter ca 80m hittar jag en blodfläck. Ännu mera säker på att den ligger går vi vidare, håller henne rätt kort i linan då det blir tätt med björksly och ormbunkar, känner att hon blir rätt het så hinner bara ta ner bössan innan grisen kommer utfarandes rakt på mig från slyet, lyckas styra bort han med foten och han springer iväg. Släpper Sia som drar efter och hör nästan direkt att det stannar, kollar pejlen och ser att det bara är femtio meter bort. Går fram försiktigt och lyckas se både gris och Sia och får ett bra läge så jag kan avsluta snabbt.

Sätter mig ner och andas ut och tittar på min lilla Sia som gång på gång gör mig stolt. Skäms över att jag sköt ett dåligt skott, men skönt att vi hittade grisen och avslutade lidandet för den. Skottet hade tagit lite för långt bak. Och tänk på det, även om det inte syns något blod i början så kan det mycket väl vara träff, så gör alltid eftersök.