Lite sen som vanligt in i vänstersvängen till Getåsen så halsar det sista kaffet i pappmuggen, känner hur spänningen och förväntningarna ökar. Kör in på parkeringen ser hur alla andra redan kommit, slänger mig ut ur bilen öppnar bagageluckan så min gråhundstik Vilda ska få luft. Precis som att hon skulle dö om jag inte snabbade mig. Går fram till dom andra i gruppen och tar snabbt i hand med några och hör hur Vilda trycker på med skall som en symaskin som skenar i buren, det gör ont i själen. Hon gör väldigt sällan så, så varför nu? Jo, för att husse är precis lika otrygg, spänd och förväntansfull för dagen, hon känner min energi, vi bara utrycker oss på olika sätt. Vi är på kurs hos Forswards hund och jakt!

En rad helger i vår kommer jag vara här för att lära mig om ledarskap, hur man blir värdig ledare för sina hundar och så klart komma hem med en fullproppad verktygslåda med övningar som man kan köra hemma med flocken.  Vi kommer gå ledarskap, älghundar steg två, valpkurs och apporteringskurs för fågelhundar.

Efter en snabb blick runt i dom andra bilarna ser jag hur alla andra hundar gör precis likadant hundarna skäller, gnäller och är otrygga. När Anna som ska hålla i l kursen kommer samlar hon gruppen nära, ber gruppen att släppa ner armarna längs sidan ta några djupa andetag och slappna av. några minuter senare har vi halverat oron i bilarna och bland hundägarna. Den första övningen är avklarad innan vi ens har kommit igång och alla har fattat poängen vad vi ska hålla på med.

Anna är inte bara duktig hundkännare utan även människokännare. Här avväpnas ”storkarlarna” och ”förståsigpåarna” snabbt så att alla i gruppen får lika mycket utrymme att lära, vi är alla på samma nivå oavsett om du är femton år med din första hund eller haft tio champinjoner och jagat björn ett helt liv, principen är den samma för alla.

Och principen är enkel, för att hundarna skall vara mottagliga för att lära, arbeta så måste kroppen, knoppen vara utvilad och fokuserad. Man lägger stort vikt avslappning och trygghet. Man belönar vid uppmärksamhet, korrigerar minimalt vid misslyckande och avbryter det felaktigt beteendet med störning. Husse och matte skall vara trygghetszonen och den självklara ledaren, det är där man slappnar av. Kan låta enkelt? För mig och är det en stor utmaning.

Efter alla kurstillfällen kommer jag skriva ett till inlägg med massor av bilder om hur jag och mina hundar har utvecklats, vilka problem har vi haft och vad gör vi åt dom.

Så länge får ni hade gott!

/Karl @karlhogbom