”Din hund ser inte dig som en värdig ledare för henne är du inte viktig”

Det gjorde så ont inombords när jag hörde dom orden men när jag tittade på min gråhund Vilda och hon inte möter min blick tillbaka så förstår jag precis vad Anna menar. Många nätter har jag väntat på Vilda för att jag inte kan kalla in henne. Men det är inget att skämmas för utan istället för att säga ”djävulskt med jakt i den hen hunn” eller ”valpköp är ett lotteri” så valde jag att ta fullt ansvar för misslyckandet bestämde mig för att göra något åt saken.

Nu ett år efter mitt första besök hos Fors Wards hund och jakt, kan jag konstatera att det tar tid att bygga en förtroendestark relation med en hund, det är inget som man bara kan åka och fixa eller låta någon annan göra. Här finns inga genvägar, ledarskapet måste förtjänas.

Jag har fått lära mig att för att hunden är det enkelt, i deras värld är det överlevnad att ha en kompetent ledare och finns det ingen ledare så måste någon annan ta ansvaret för flocken. Då detta är självklart för hunden så blir det då hunden som bestämmer när vi ska äta, vila, jaga eller leka. Vi kan muta hunden med godis för att göra saker, men i hundens ögon blir vi inte mer värd än en tuggummiautomat man stoppar en femma i. För många hundägare duger det scenariot men i min oftast hektiska vardag fungerar inte det, det är jag som måste bestämma, det är jag som måste axla ansvaret.

Nu har jag snart kört igenom hela programmet med hundkurser på Forswards, valpkurs, ledarskapskurs, älghundskurs, spårkurs och så vidare. Det jag kan konstatera efter denna satsning  är vad fantastiskt bra mina hundar är. Dom kan göra allt jag säger till dom mer därtill, det var inte hunden som behövde vara på kurs utan det va jag. Förutom att jag har ryggsäcken full av bra övningar för mina hundar har jag ändrat mitt beteende i flocken när jag pratar, hur jag rör mig, hur jag stöttar dom och ger dom kärlek. Men det mest fantastiska förändringen är att idag kan hela flocken slappna av.

Anna hälsar ”Tänk och agera förutsättningslöst”

-Karl Högbom @karlhogbom

 

Jag och det nyaste tillskottet i flocken Hornmyrbrännans Nora. Foto @sylvasse

Övervinna skräck med hjälp av en skottkärra

Allt börjar med avslappning och kan inte hunden själv slappna av då måste vi helt enkelt hjälpa dom.